Assalamualaikum,
Salam 7 Ramadhan. Eh dah seminggu puasa. Hari ni ada kawan mak bagi sejambak daun pandan. Tak pasti la dari mana dia ambik. Tapi rezeki jangan ditolak. Mak pun buntu nak buat apa daun pandan banyak-banyak ni. Kuih ketayap, seri muka dan onde-onde dah buat. Pastu aku la tukang request buat tepung pelita.
Mak pun terus google resepi dengan bantuan kawan mak yang pandai masak serta agak-agak air tangan mak, jadi jugak lah pertama kali buat.
Sebabkan banyak sangat daun pandan, buat pun secara tradisional dalam daun ni. Bukan dalam bekas plastik.
Resepi (kredit page Sirap Limau)
Bahagian atas (putih):
Salam 7 Ramadhan. Eh dah seminggu puasa. Hari ni ada kawan mak bagi sejambak daun pandan. Tak pasti la dari mana dia ambik. Tapi rezeki jangan ditolak. Mak pun buntu nak buat apa daun pandan banyak-banyak ni. Kuih ketayap, seri muka dan onde-onde dah buat. Pastu aku la tukang request buat tepung pelita.
Mak pun terus google resepi dengan bantuan kawan mak yang pandai masak serta agak-agak air tangan mak, jadi jugak lah pertama kali buat.
Sebabkan banyak sangat daun pandan, buat pun secara tradisional dalam daun ni. Bukan dalam bekas plastik.
Resepi (kredit page Sirap Limau)
Bahagian atas (putih):
- 4/5 sudu besar tepung beras
- 200-250 ml santan kotak (agak-agak je)
- 3 cawan air
- 1 sudu kecil garam
Bahagian bawah (hijau):
- 1 cawan gula
- 1 cawan tepung beras
- 4 cawan air
- Daun pandan yang telah dikisar
Cara-cara
Bahagian Hijau
- Masukkan kesemua bahan satu persatu ke dalam periuk atas dapur gas.
- Kacau hingga sebati. Api sederhana.
- Kacau berterusan dalam 10-15 minit hingga pekat, bagi takde ketulan.
Yang buat ni berketul jugak bahagian putih tu. |
Bahagian Putih
- Sama je dengan step bahagian hijau tu. Yang ni kena lagi hati-hati sebab lagi senang berketul-ketul. Jadinya terus kacau sampai lah hilang ketul-ketul tu.
Dah siap. Masukkan hijau sebagai base, putih kat atas dia. Masukkan dalam peti sejuk.
Lepas dah sejukkan jadilah tepung pelita. Rasa sebijik macam kat bazaar ramadhan. Cuma ni tak letak pewarna, bahagian hijau tu tak nampak pekat sangat la macam biasa beli. Lagi satu, bertambah sedap sebab air tangan mak kot haha.
disclaimer: Urusan dekat dapur semua mak aku buat sendiri. Aku tolong tengok dari jauh dan tukang balut daun dengan tukang masukkan ke dalam bekas daun tu je hehe.