Pertama Kali Beli Barang Melalui Apps Happy Fresh

by - 1:28:00 PM

 


Rasanya dah lama dengar kewujudan aplikasi Happy Fresh ni, cuma belum berkesempatan nak guna sebab takut kalau lagi mahal sebab ada caj penghantaran dan servis. Tetapi, sangkaan aku disangkal begitu saja sebab beli melalui apps ni sebab lagi berbaloi-baloi berbanding beli di kedai. 


Untuk pembelian pertama, korang akan dapat voucher diskaun sebanyak RM30 dengan pembelian minimum RM60 (promo ini mungkin berubah dari semasa ke semasa, tapi untuk pembelian pertama memang confirm ada promo diskaun, jangan risau!)

Rajin tengok dekat bahagian Deals tu sebab selalu ada promo


Jadinya, aku pun beli la barang dari Lotus’s sebab dekat sini banyak keperluan yang boleh didapati. Dari barang kering hingga barang basah. Cuma sebab paranoid risau kalau barang basah yang dipilih oleh Shopper tu tak kena dengan jiwa mak aku, aku pun pilih semua barang kering sahaja dan dua biji avocado sebab murah. 


Barang yang ditunjukkan dalam apps adakala tak sama dengan harga yang dijual di kedai fizikal tersebut. Jadinya, kalau dah scroll kat apps dan nak beli kat Lotus’s, boleh jadi lebih mahal atau lebih murah. Contoh barang yang aku beli iaitu avocado, dalam apps sebiji cuma rm2.90, tapi dekat plastik timbang tu ditulis sebijik rm3.40. Dah beza rm0.50 kat situ. 

Barang Groceries Yang Sempat dibeli

Seperti gambar, aku beli Sabun TOP 3.8kg, berus gigi 3 batang, sabun Sunlight, Softlan, Febreze, Mi Sedaap, Pocky, Yogurt dan Avocado. Secara keseluruhan harganya RM61.98 tak termasuk plastik dan caj delivery. Tambah tolak semua jadi lah RM37.70 sahaja. Pilihan bayaran pun banyak. Aku pilih bayar melalui QR Pay, cuma scan sahaja di telefon rider selepas rider sampai.


Secara peribadinya, aku sangat puas hati dengan segala servis yang diberi oleh Shopper, Rider malah apps yang digunakan. Shopper akan contact tau kalau barang yang kita pilih tu tiada stok di kedai. Boleh pilih sama ada ambil pilihan lain yang sama harga dan jenama ataupun buang barang tersebut dalam troli belian kita. Jadi, harga yang ditunjukkan pada checkout pertama tersebut belum muktamad lagi, boleh jadi berkurang jikalau barang tersebut tiada stok.

Ini contoh barang yang takde stok dan ditukar oleh Shopper selepas confirm dengan kita

Akan diulang walaupun sudah tiada promo diskaun RM30 untuk pembelian pertama? Ya, pasti sebab walaupun untuk pengguna sedia ada juga banyak promo diskaun yang tersedia. Cuma kena rajin buka la apps tersebut. Kena peka kalau ada apa-apa diskaun hehe. 

Jangan lupa rate shopper dan rider!


Akhir kata, korang yang tak pernah guna apps ni boleh la tekan link ni > SIGN UP HAPPY FRESH  dan terus install. Jangan risau, bukan Lotus’s sahaja yang ada, banyak lagi pilihan kedai yang terdapat di situ. 

Jom berbelanja dengan bijak. Selagi ada promo, selagi tu kita gunakan dengan sebaiknya. Inflasi itu benar.

You May Also Like

0 comments