Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Tanpa Pewarna

by - Thursday, April 30, 2020

Assalamualaikum,

Salam 7 Ramadhan. Eh dah seminggu puasa. Hari ni ada kawan mak bagi sejambak daun pandan. Tak pasti la dari mana dia ambik. Tapi rezeki jangan ditolak. Mak pun buntu nak buat apa daun pandan banyak-banyak ni. Kuih ketayap, seri muka dan onde-onde dah buat. Pastu aku la tukang request buat tepung pelita.

Mak pun terus google resepi dengan bantuan kawan mak yang pandai masak serta agak-agak air tangan mak, jadi jugak lah pertama kali buat.


Sebabkan banyak sangat daun pandan, buat pun secara tradisional dalam daun ni. Bukan dalam bekas plastik.

Resepi (kredit page Sirap Limau)

Bahagian atas (putih):

  • 4/5 sudu besar tepung beras
  • 200-250 ml santan kotak (agak-agak je)
  • 3 cawan air
  • 1 sudu kecil garam

Bahagian bawah (hijau):

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan tepung beras
  • 4 cawan air
  • Daun pandan yang telah dikisar
Cara-cara 

Bahagian Hijau 
  1. Masukkan kesemua bahan satu persatu ke dalam periuk atas dapur gas. 
  2. Kacau hingga sebati. Api sederhana.
  3. Kacau berterusan dalam 10-15 minit hingga pekat, bagi takde ketulan.
Yang buat ni berketul jugak bahagian putih tu.
Bahagian Putih
  1. Sama je dengan step bahagian hijau tu. Yang ni kena lagi hati-hati sebab lagi senang berketul-ketul. Jadinya terus kacau sampai lah hilang ketul-ketul tu.
Dah siap. Masukkan hijau sebagai base, putih kat atas dia. Masukkan dalam peti sejuk.


Lepas dah sejukkan jadilah tepung pelita. Rasa sebijik macam kat bazaar ramadhan. Cuma ni tak letak pewarna, bahagian hijau tu tak nampak pekat sangat la macam biasa beli. Lagi satu, bertambah sedap sebab air tangan mak kot haha.

disclaimer: Urusan dekat dapur semua mak aku buat sendiri. Aku tolong tengok dari jauh dan tukang balut daun dengan tukang masukkan ke dalam bekas daun tu je hehe.

You May Also Like

22 comments

  1. fav gila makanan ni. alahaiii esok nak kena buat hehe

    ReplyDelete
  2. eh dulu kalau g bazaar ni mesti cari. sekarang macam dah, takpe la takde pun okay. gituuu sekali penangan pkp >.<

    ReplyDelete
  3. Favourite ni. Boleh lah nak try buat pula lepas ni. Hehe. Buat sendiri lagi puas dari beli

    ReplyDelete
  4. tepung pelita kuih fav bln ramadhan tp thn ni tkde bazar mmg gigih la buat sdiri..dh cuba buat juga alhamdulillah menjadi

    ReplyDelete
  5. Nak dapatkan licin putih tu agak susah ek, rata-rata ramai berkerut je buat...Sis nak gak buat, tapi guna bekas aje la, tak pandai nak buat sarung tu...

    ReplyDelete
  6. samalah saya pun buat tak letak pewarna, memang purely rasa daun pandan, makan sejuk-sejuk memang sedap. nak plak makan lepas terawikh sambil menonton drama hihi

    ReplyDelete
  7. Teringat-ingat tepung pelita bazaar ramadan plak. Nak buat sendiri tak reti plak - nak kena cari sapa2 jual online la

    ReplyDelete
  8. Kuih ni kalau kat bazar ramadan memang ada tapi sis tak makan sangat kuih ni.

    ReplyDelete
  9. Ini kuih kesukaan saya tapi sepanjang Ramadhan ni belum dapat makan lagi... hadoi terliur tengok, nampak kena buat sendiri juga... boleh try resepi ni

    ReplyDelete
  10. Comelnya kuih tepung pelita nya hehehe geram kita tengok memang cantik dan sedap kita nak buat jer malas sebab sini susah nak dapatkan daun pandan tu hehehe teringin kalau dulu pergi bazar Ramadan banyak jer jual hehehehe...

    ReplyDelete
  11. Kuih pelita memng kuih kegemaran bulan puasa. Tak sush pun nak buatnya ni kan, tapi tu la, kene ada kerajinan..hahaa..

    ReplyDelete
  12. Tahun ni ramai tunjuk skill masak tepung pelita sendiri . Kalau tahun2 sebelumnya semua beli kt bazar je. hehe

    ReplyDelete
  13. selalu saya beli je kuih ni. tapi nampak sedapla kalau buat sendiri lagi seronok

    ReplyDelete
  14. Kuih ni sedap tak boleh bawa bincang. Dapat pula makan bahagian atas tu lemak lemak masin lagi sedap. Tapi sedih sebab ada sesetengah peniaga jual kuih tako ni tak macam asal. Pakai agar agar.. Frust tengok

    ReplyDelete
  15. Rajinnya mak awak. Tapi nasib baik awak pun rajin menolong. Sedap kuih tepung pelita ni. Nak buat agak rumit tapi berbaloi masa nak makan. Hahaha... salam Ramadan dan stay safe.

    ReplyDelete
  16. Kuih ni sedap. memang selalu cari kuih ni. rupanya simple je resipinya. Tapi masalah nak cari daun tu. Kalau duk kat kg, memang senang.

    ReplyDelete
  17. Mmg paling suka tepung pelita mcmni. Zaman skng ramai plak buat tepung pelita letak dlm bekas plastik.. Xbest sbb xde feel dan bau daun pisang wangi..

    ReplyDelete
  18. Fav no. Kalau pergi bazaar ramadhan mesti cari... heheh.. nak buat pun senang rupanyakan

    ReplyDelete
  19. Fav sgt makanan nie! Dh lama x makan pun.

    ReplyDelete
  20. Waaa sedapnya.. mama.belu je aritu hehe.. Boleh Cuba buat nanti

    ReplyDelete
  21. wah..terliurr tngok..mesti leceh and amik masa nk wat bekas dia gune daun pisang tu..

    ReplyDelete
  22. Numpang promo ya gan
    kami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*

    ReplyDelete