Resepi Mudah Kuih Tepung Pelita Tanpa Pewarna
Assalamualaikum,
Salam 7 Ramadhan. Eh dah seminggu puasa. Hari ni ada kawan mak bagi sejambak daun pandan. Tak pasti la dari mana dia ambik. Tapi rezeki jangan ditolak. Mak pun buntu nak buat apa daun pandan banyak-banyak ni. Kuih ketayap, seri muka dan onde-onde dah buat. Pastu aku la tukang request buat tepung pelita.
Mak pun terus google resepi dengan bantuan kawan mak yang pandai masak serta agak-agak air tangan mak, jadi jugak lah pertama kali buat.
Sebabkan banyak sangat daun pandan, buat pun secara tradisional dalam daun ni. Bukan dalam bekas plastik.
Resepi (kredit page Sirap Limau)
Bahagian atas (putih):
- 4/5 sudu besar tepung beras
- 200-250 ml santan kotak (agak-agak je)
- 3 cawan air
- 1 sudu kecil garam
Bahagian bawah (hijau):
- 1 cawan gula
- 1 cawan tepung beras
- 4 cawan air
- Daun pandan yang telah dikisar
Cara-cara
Bahagian Hijau
- Masukkan kesemua bahan satu persatu ke dalam periuk atas dapur gas.
- Kacau hingga sebati. Api sederhana.
- Kacau berterusan dalam 10-15 minit hingga pekat, bagi takde ketulan.
Yang buat ni berketul jugak bahagian putih tu. |
Bahagian Putih
- Sama je dengan step bahagian hijau tu. Yang ni kena lagi hati-hati sebab lagi senang berketul-ketul. Jadinya terus kacau sampai lah hilang ketul-ketul tu.
Dah siap. Masukkan hijau sebagai base, putih kat atas dia. Masukkan dalam peti sejuk.
Lepas dah sejukkan jadilah tepung pelita. Rasa sebijik macam kat bazaar ramadhan. Cuma ni tak letak pewarna, bahagian hijau tu tak nampak pekat sangat la macam biasa beli. Lagi satu, bertambah sedap sebab air tangan mak kot haha.
disclaimer: Urusan dekat dapur semua mak aku buat sendiri. Aku tolong tengok dari jauh dan tukang balut daun dengan tukang masukkan ke dalam bekas daun tu je hehe.
22 comments
fav gila makanan ni. alahaiii esok nak kena buat hehe
ReplyDeleteeh dulu kalau g bazaar ni mesti cari. sekarang macam dah, takpe la takde pun okay. gituuu sekali penangan pkp >.<
ReplyDeleteFavourite ni. Boleh lah nak try buat pula lepas ni. Hehe. Buat sendiri lagi puas dari beli
ReplyDeletetepung pelita kuih fav bln ramadhan tp thn ni tkde bazar mmg gigih la buat sdiri..dh cuba buat juga alhamdulillah menjadi
ReplyDeleteNak dapatkan licin putih tu agak susah ek, rata-rata ramai berkerut je buat...Sis nak gak buat, tapi guna bekas aje la, tak pandai nak buat sarung tu...
ReplyDeletesamalah saya pun buat tak letak pewarna, memang purely rasa daun pandan, makan sejuk-sejuk memang sedap. nak plak makan lepas terawikh sambil menonton drama hihi
ReplyDeleteTeringat-ingat tepung pelita bazaar ramadan plak. Nak buat sendiri tak reti plak - nak kena cari sapa2 jual online la
ReplyDeleteKuih ni kalau kat bazar ramadan memang ada tapi sis tak makan sangat kuih ni.
ReplyDeleteIni kuih kesukaan saya tapi sepanjang Ramadhan ni belum dapat makan lagi... hadoi terliur tengok, nampak kena buat sendiri juga... boleh try resepi ni
ReplyDeleteComelnya kuih tepung pelita nya hehehe geram kita tengok memang cantik dan sedap kita nak buat jer malas sebab sini susah nak dapatkan daun pandan tu hehehe teringin kalau dulu pergi bazar Ramadan banyak jer jual hehehehe...
ReplyDeleteKuih pelita memng kuih kegemaran bulan puasa. Tak sush pun nak buatnya ni kan, tapi tu la, kene ada kerajinan..hahaa..
ReplyDeleteTahun ni ramai tunjuk skill masak tepung pelita sendiri . Kalau tahun2 sebelumnya semua beli kt bazar je. hehe
ReplyDeleteselalu saya beli je kuih ni. tapi nampak sedapla kalau buat sendiri lagi seronok
ReplyDeleteKuih ni sedap tak boleh bawa bincang. Dapat pula makan bahagian atas tu lemak lemak masin lagi sedap. Tapi sedih sebab ada sesetengah peniaga jual kuih tako ni tak macam asal. Pakai agar agar.. Frust tengok
ReplyDeleteRajinnya mak awak. Tapi nasib baik awak pun rajin menolong. Sedap kuih tepung pelita ni. Nak buat agak rumit tapi berbaloi masa nak makan. Hahaha... salam Ramadan dan stay safe.
ReplyDeleteKuih ni sedap. memang selalu cari kuih ni. rupanya simple je resipinya. Tapi masalah nak cari daun tu. Kalau duk kat kg, memang senang.
ReplyDeleteMmg paling suka tepung pelita mcmni. Zaman skng ramai plak buat tepung pelita letak dlm bekas plastik.. Xbest sbb xde feel dan bau daun pisang wangi..
ReplyDeleteFav no. Kalau pergi bazaar ramadhan mesti cari... heheh.. nak buat pun senang rupanyakan
ReplyDeleteFav sgt makanan nie! Dh lama x makan pun.
ReplyDeleteWaaa sedapnya.. mama.belu je aritu hehe.. Boleh Cuba buat nanti
ReplyDeletewah..terliurr tngok..mesti leceh and amik masa nk wat bekas dia gune daun pisang tu..
ReplyDeleteNumpang promo ya gan
ReplyDeletekami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*